Zeeuwse studenten maken kennis met twee schoffelrobots

Studenten van de akkerbouw- en loonwerkopleiding in Zeeland hebben deze week kennisgemaakt met twee schoffelrobots, de Naïo Orio en de Naïo OZ. De robots reden op het akkerbouwbedrijf van Michael Schippers in Kamperland. 'Wij willen dat de studenten meer kennismaken met de automatisering die plaatsvindt in de agrarische sector', zegt medeorganisator Johan Wielemaker.

Tijdens de robotiseringsdag kregen de studenten uitleg over robotisering en precisielandbouw. 'Het is best interessant', vindt Thijs Vael. Zijn ouders hebben een akkerbouwbedrijf met voornamelijk pootgoed. 'Ik denk nog wel dat het een beetje doorontwikkeld moet worden. Mij spreekt het nu nog niet zo aan. Maar als je straks ziet dat de robot voordeliger is, dan heeft het wel toekomst', denkt hij.

Lisa Corre denkt daar hetzelfde over. Haar ouders hebben een kleinschalig akkerbouwbedrijf met wat vee. 'Er is veel onzekerheid over de toekomst en we moeten meer in kansen kijken. In de toekomst zou dit een kans kunnen zijn', verwacht ze.

Toch geven de studenten nu nog de voorkeur aan de trekker. 'Laten we eerlijk zijn: het is wat anders', lacht Vael. 'De trekker blijft mooier', vindt Corre. Dat constateert Wielemaker ook. 'De studenten staan er nog wat sceptisch tegenover, want ze rijden maar wat graag op de trekker. Gps en AB-lijnen kennen de studenten wel. Maar op de trekker zitten is mooier dan met een joystick aan de kant staan.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.