Onderzoek+naar+inzet+spuitdrone+bij+precisielandbouw
Nieuws
© Eigen Foto

Onderzoek naar inzet spuitdrone bij precisielandbouw

Voor het eerst is in Vlaanderen een proefvlucht uitgevoerd met een spuitdrone. Dat is een drone die gewasbeschermingsmiddelen op veldgewassen kan aanbrengen. Het gaat om de Chinese drone Agras MG1.

Dronepiloten en -onderzoekers van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in België participeren in meerdere internationale onderzoeksprojecten rond precisielandbouw, waarin drones een rol kunnen spelen.

ILVO, Noordzee drones en Inagro werken daarbij samen in het kader van de opleiding 'landbouw & drones'. Het is niet toevallig dat de eerste Belgische spuitdrone uit China is gehaald. Spuitdrones worden in China al volop ingezet, om bijvoorbeeld (natte) rijstvelden of wijngaarden op steile hellingen te bereiken.

Vliegvaardigheid

Elwin Van Herck van Noordzee drones: 'Je kan er diep mee dalen en spuiten op 1,50 meter boven de plant, zodat er nauwelijks drift kan ontstaan. Als piloot heb ik kunnen ervaren dat zo'n spuitdrone een hoge graad van vliegvaardigheid vereist. Het toestel weegt 23,8 kilo geladen. Het kan per vlucht maximaal 10 liter sproeistof meenemen.'

ILVO heeft een vergunning die het toelaat om over de ILVO-proefvelden te vliegen, ook met de spuitdrone. Zodoende was een veld in Oosterzele de plek waar de eerste demovlucht plaatsvond in het kader van de gespecialiseerde opleiding 'landbouw & drones'. In het onderzoek wordt kritische gekeken naar de meerwaarde van toepassingen in de landbouwsector.

Efficiënter

Jurgen Vangeyte van het ILVO: 'Drones, met camera's, maken bij ons deel uit van het onderzoek om veel plaats- en tijdspreciezer te boeren. Een belangrijk doel van precisielandbouw is om, zelfs wanneer er grote oppervlaktes worden bewerkt, efficiënter om te springen met inputs zoals mest, water en pesticiden en om toch betere oogsten te verkrijgen. Economische én ecologische duurzaamheid dus.'

Sowieso zijn er wettelijke hobbels te nemen bij het dronegebruik in de landbouw. Een landbouwer mag pas boven zijn landbouwpercelen met een drone beginnen te vliegen als hij eerst een vliegvergunning op zak heeft.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.