RMV+Innovatie+Award+gaat+naar+Lely+Exos
Nieuws
© Jorien Slager

RMV Innovatie Award gaat naar Lely Exos

Lely heeft de landelijke RMV Innovatie Award gewonnen met de Lely Exos. Volgens de jury is het de eerste autonome oplossing voor het oogsten en voeren van vers gras. Het bedrijf wint hiermee voor het tweede jaar op rij de landelijke RMV Innovatie Award.

Vorig jaar ging de prijs ook naar Lely voor de Lely Sphere. Op de tweede plek eindigde Kopros. Derde werd Hanskamp.

De leden van de onafhankelijke vakjury waren eensgezind over de winnaar. 'Vers gras voeren is enorm belangrijk', meldt melkveehouder Judith de Vor, een van de vier juryleden. Volgens De Vor kan met de Lely Exos praktische arbeid worden ingezet voor andere doeleinden. 'Dit is ontzettend belangrijk. Zeker als je kijkt naar de huidige en toekomstige beschikbaarheid van arbeid in de melkveesector.'

De Lely Exos is een innovatie waar volgens de jury iedere melkveehouder op termijn mee kan zijn geholpen. 'Zeker als het concept verder wordt doorontwikkeld en kan communiceren met andere oplossingen van Lely, waarbij ook datagedreven toepassingen van grote meerwaarde zijn.'

Vers gras steeds belangrijker

Jurylid Pieter Stokkermans is ook enthousiast. Hij is redacteur veehouderij bij Nieuwe Oogst. 'Naast weidegang is vers gras van eigen land steeds belangrijker voor de melkveehouderij. Dit concept is steeds populairder geworden omdat je zo meer eiwit van eigen bodem haalt, wat kan resulteren in een hogere melkopbrengst. Hier sluit het concept van Lely Exos goed op aan', legt hij uit.

Jurylid en hoofdredacteur Jan Vullings van Boerderij en Food&Agribusiness benadrukt het belang van vers gras eveneens: 'Deze machine maakt het seizoen dat je vers gras van eigen land kunt halen ook langer. Lely Exos is een duurzaam concept waarmee je 24 uur per dag gras kunt maaien, over een langere periode in het jaar.'


Lucas van't Hof van beursorganisator Easyfairs Nederland laat weten dat het innovatiegehalte van de Lely Exos hoog is. 'Er is geen ander product in de markt dat hierop lijkt. De sensortechniek is vernieuwend, het verlicht arbeid en heeft een positief effect op de output van het melkveebedrijf en natuurlijk op de gezondheid van de koe.' Namens RMV-beursorganisator Easyfairs Nederland bezochten Van 't Hof en Jasper Aardenburg het hoofdkantoor van Lely in het Zuid-Hollandse Maassluis om de award uit te reiken.

Hanskamp was genomineerd met zijn VrijLevenStal in combinatie met BeddingCleaner. Een VrijLevenStal is een stal zonder beton, staal en roosters, maar met een ligbedding, zodat een optimaal leefklimaat ontstaat voor de koe. Novus AgroEcology was genomineerd voor het product Kopros. Dit is een integrale oplossing voor maximale reductie van ammoniakemissies zonder stalaanpassingen.


© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.