Onderzoek+naar+weerstand+tegen+precisielandbouw
Nieuws
© HAS green academy Venlo

Onderzoek naar weerstand tegen precisielandbouw

Agrarisch ondernemers zijn niet onverdeeld enthousiast over precisielandbouw. Vier studenten van HAS green academy in het Limburgse Venlo doen onderzoek naar de weerstand, in opdracht van medeoprichter Yannick Smedts van meet- en weerstation WolkyTolky. 'Ze weten dat het werkt, maar toch gebruiken ze het niet.'

Binnen de Regio Deal Noord-Limburg en Fieldlabs is voor een deel van het project een tienweekse samenwerking aangegaan met drie studenten van Yuverta mbo Horst. Na overleg tussen de HAS- en Yuverta-studenten kregen laatstgenoemden de opdracht de meestgebruikte precisielandbouwtechnieken in kaart te brengen.

Deze technieken zijn beschreven door vijf interviews af te nemen en literatuuronderzoek te doen. Uiteindelijk kwamen de RTK-gps en Raindancer naar voren als meestgebruikte precisielandbouwtechnieken.

Drempels

Een deel van de HAS-studenten bezocht onlangs Loonbedrijf Kuunders in het Noord-Brabantse Deurne. Mede-eigenaar Piet van Gog noemde toen een aantal drempels voor het gebruik van precisielandbouwtechnieken. 'Er zijn veel verschillende systemen, maar deze kunnen niet met elkaar worden gekoppeld. Hierdoor heb je meer werk en dus ook meer kosten.'

Daarnaast zijn er volgens Van Gog hoge investeringskosten voor precisielandbouw. 'Wel kun je door precisielandbouw efficiënter werken, omdat je bewerkingen optimaal kunt uitvoeren.'

De studenten gaan verder met interviews afnemen. Deze gebruiken ze voor een enquête die ze op grotere schaal verspreiden. Boeren die wat willen betekenen voor dit onderzoek, kunnen zich melden bij Stijn de Groot, een van de vier studenten van HAS green academy Venlo.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.